Doe het zelf
Zandbak voor kinderen

Het project "Zandbak voor kinderen" is een taak die Mattie heeft uitgevoerd. Bekijk welk gereedschap hij koos voor werk en welke materialen hij nodig had om een houten zandbak met deksel te maken. De houten zandbak die Mattie heeft gemaakt heeft afmeting 150x150x36cm. Is gemaakt van grenen planken. Het heeft twee zittingen en een afneembare deksel.

Gereedschappen waarmee Mattie heeft gewerkt:

Starterset
Boren en schroeven
Snijden
Slijpen
Reinigen
Vermogen
Boor-schroefmachine SET

ISR1835-B22

Starterset
Boren en schroeven
Snijden
Slijpen
Reinigen
Vermogen
Cirkelzaag

IKS18165-0

Starterset
Boren en schroeven
Snijden
Slijpen
Reinigen
Vermogen
Multitool

IOP1832-0

Starterset
Boren en schroeven
Snijden
Slijpen
Reinigen
Vermogen
Bladblazer

ILB18190-0

Benodigde materialen:
  • 12 geïmpregneerde grenen planken met afmetingen 150x12cm (zijkanten zandbak)
  • grenen, randplank, geïmpregneerd minimaal 3m
  • 13 geïmpregneerde grenen planken met afmetingen 156x12cm (zitting en 2-delige deksel)
  • roestvrij houtschroeven
  • zwarte folie of agrotextiel voor het bekleden van de bodem van de zandbak
  • impregneermiddel 
Stap 1

Mattie maakte de planken klaar en sneed ze op de juiste maat met een cirkelzaag. De planken, die de zijkanten van de zandbak zijn, werden onder een hoek van 45 graden gesneden.

Stap 2

Vervolgens schuurde hij de zijkanten van de planken met een multifunctioneel gereedschap uitgerust met een schuurplateau en geïmpregneerde ze.

Stap 3

De volgende stap was om de planken (3 aan elke kant) te verbinden met een randbord en schroeven. Hier was een boormachine nodig.

Stap 4

Daarna maakte Mattie 2 zitplaatsen aan weerszijden van de zandbak. Elke plaats bestaat uit 2 planken van 156x12cm (planken steken 3 cm voorbij de zijkanten van de zandbak). Hij gebruikte de boor opnieuw.

Stap 5

Het laatste element dat Mattie maakte was de afdekking die bestaat uit twee delen. Het ene deel bestaat uit 4 planken die van boven en onder zijn verbonden door randplaten, en het andere bestaat uit 5 planken, die op dezelfde manier zijn verbonden als de eerste.

Stap 6

Nadat het werk was gedaan, maakte Mattie het gereedschap en de planken schoon met een blazer.

Stap 7

Uiteindelijk bereidde hij een plek voor de zandbak voor, graaft het bassin tot een diepte van ongeveer 10 cm en plaatste er zwarte folie in. De folie werd doorprikt zodat deze waterdoorlatend was. Op de voorbereide plaats plaatste hij een zandbak.