Toen er een draadloze soldeerbout aan het aanbod van Ryobi ONE + werd toegevoegd, wilden we deze echt testen. De gelegenheid gebeurde tijdens een van onze doe-het-zelf-projecten.

De Ryobi R18SOI soldeerbout wordt gevoed door een 18 volt accu uit de ONE + serie. De fabrikant gaat ervan uit dat een volledig opgeladen 5.0 Ah-batterij het apparaat 230 minuten laat werken. We controleerden het met een batterij die half zo groot was als onze beschikking, waardoor we meer dan 2 uur konden werken, zonder lange werkonderbrekingen.

 

 

Het apparaat bestaat in feite uit twee elementen die met een kabel zijn verbonden. Het eerste element is het werkende deel van de soldeerbout met een ergonomisch handvat en praktische kraag om te voorkomen dat vingers naar hete delen glijden.

 

 

De soldeerbout zelf is licht en handig, waardoor hij gemakkelijk te manoeuvreren is. Het tweede element is voorzien van een spiraalhouder voor het werkgedeelte, waarin de soldeerbout veilig kan opwarmen en afkoelen.

 

 

Dit element wordt ook aan de batterij bevestigd, waardoor het geheel tijdens bedrijf stabiel staat. Het snoer dat beide elementen verbindt, is 83 cm lang en is zeer flexibel, waardoor het niet hindert bij het manoeuvreren van het werkgedeelte en een grote werkvrijheid geeft. Het apparaat wordt geleverd in een set met soldeerdraad en met twee soldeerpunten - spies en beitel.

 

 

De Ryobi R18SOI soldeerbout warmt zeer snel op. In slechts 50 seconden is de tool klaar voor gebruik. Als het echter snel opwarmt, is de afkoeltijd veel langer (tot enkele minuten), waarmee rekening moet worden gehouden bij het vervangen van soldeerpunten. Gelukkig is het apparaat voorzien van een led die je informeert over het opwarmen van de tip, het bereiken van de bedrijfstemperatuur en over de koeling. De soldeerpunt verwarmt tot 480 graden. +/- 30st, waarmee je gemakkelijk soldeerpads kunt smelten of verschillende patronen in hout kunt branden.

 

 

We kunnen met vertrouwen zeggen dat de Ryobi accusoldeerbout niet veel verschilt van traditionele transformator-soldeerbouten, we zullen hem gebruiken om het meeste soldeerwerk uit te voeren. De enige beperking voor ons is alleen de werktijd, die afhangt van de capaciteit van de batterij. Voor ons is het grootste voordeel echter dat het een ander hulpprogramma is van het Ryobi ONE + -systeem.

 

 

 

Vergelijkbare producenten in de winkel Rotopino.nl:
* Verplichte velden
Voeg een opmerking toe