Om van een mooi groen gazon in de lente en zomer te kunnen genieten, vergeet niet dat de voorbereiding daarvoor al in de herfst begint. De maand September is een goede tijd om de bodem eens goed te beluchten.

Waarvoor en wat is cultiveren van uw gazon eigenlijk?

Cultiveren van een gazon is het beluchten van de grond met daarvoor geschikt gereedschap, genaamd "cultivators".

Beluchten is niets meer dan dat de nodige stoffen bij de wortels van het gras kan komen. Dit doe je door het maken van vele en fijne gaatjes door de bovenste laag, zodat de grond luchtiger wordt. Regenwater komt hierdoor sneller bij de wortels, zo ook de nodige zuurstof en eventuele meststoffen. Het wortelgestel van de grasmat kan zich opnieuw gaan ontwikkelen en zal ook breder kunnen uitgroeien, waardoor het gazon er na enige tijd weer beter en gezonder uitziet. Ook wordt de groei voorkomen van onkruid en mos.

Een cultivator: hand-,elektrisch-, of benzinegereedschap?

Misschien weet u niet welke of wat u moet kiezen. Hieronder enkele tips die het kiezen zullen vereenvoudigen.

Gazon beluchting sandalen

Gazon beluchting sandalen zijn voorzien van spikes van ongeveer 40 mm lengte, bij iedere stap wordt uw gazon meteen belucht. Deze sandalen zijn speciaal bedoeld voor kleinere gazons.

Trek de sandalen en maak een wandeling over uw gazon en op hetzelfde moment start de beluchting. Vooral voor oudere mensen is dit een goede oplossing. Gebruik de beenspieren en maak een wandeling door de tuin en over uw gazon. Begin met kleine stappen en dan ga je naar een normaal loopritme.

Aanbevelings waard zijn de gazon beluchtings sandalen van ITAMATI.

Handmatig cultiveren

Dit kan meestal met een graswals die is bekleed met spikes of een losse houder met spikes die gemonteerd wordt op een graswals. Deze wals met spikes is geschikt voor kleinere gebieden. Je moet soms veel kracht gebruiken om de cultivator over het gazon te laten rollen. Dit kan een nadeel zijn, maar deze walsen zijn meestal wel relatief goedkoper. Wij raden aan de graswals van Romanik met bijpassende graswalsspikes.

Elektrische Cultivator

Elektrische cultivators hebben een roller met spikes. Ze zijn geschikt voor grote oppervlakken. Een nadeel van elektrische kwekers is het gehannes met het netsnoer - dit soort gereedschap moet worden aangesloten op het netwerk. Voordeel is wel minder onderhoud. Deze apparaten zijn zeer efficiënt en comfortabel zoals de cultivator/verticuteermachine van ITAMATI of de verticuteermachine van Bosch.

Benzine Cultivator

Deze zijn geschikt voor grote oppervlakken. Met benzine cultivators kan comfortabel mee gewerkt worden - voordeel is het ontbreken van een netsnoer. Nadeel is meer onderhoud en ze zijn niet goedkoop. Een cultivator/verticuteermachine die aanbevolen wordt is de machine van Hecht.

Vergelijkbare producenten in de winkel Rotopino.nl:
Voeg een opmerking toe
* Verplichte velden