Wanneer wij kijken in een doorsnee bouwmarkt dan zien we dat er eeen heel uitgebreid assortiment is aan verschillende soorten schroeven. Maar dan is de vraag waar gebruik je welke schroef voor? Meestal kan de kop ons vertellen waar de schroef voor bedoeld is.

Wanneer men met hout werkt wordt er vaak gebruik gemaakt van schroeven met een verzonken kop. Het voordeel van deze kop is dat wanneer je deze vastdraait hij niet boven het oppervlak uitsteekt. Voor het los-of vastdraaien worden bitjes gebruikt.

1. Schroeven met een bolle kop (paddestoel) worden vaak gebruikt om lijsten of borde n mee op te hangen. In de meubelindustrie worden tevens schroeven met sierlijke kop gebruikt.

2. Naast de reeds genoemde schroeven bestaan er ook schroeven met een cilinderkop of met een zeskantige kop. Voor deze schroeven wordt vaak gebruik gemaakt van een machine/tool om ze vast- of los te draaien. Een voorbeeld van toepassing voor deze schroeven is de montage van houten balken.

3. Afdichtingsschroeven hebben naast een ronde kop tevens een vierkantig hulpstuk. Deze voorkomt dat een schroef gaat meedraaien wanneer de moer wordt aangedraait. Deze schroeven ( sommige noemen ze bouten) kunnen enkel d.m.v. de moer worden losgehaald. Afdichtingsschroeven worden veel in de houtindustrie gebruikt.

4. Een punt van aandacht is het soort gereedschap wat gebruikt dient te worden voor het los- of vastdraaien van een schroef. Zorg ervoor dat de maat van het gereedschap overeenkomt met de maat van de schroefkop. Zo voorkomt u schades aan de kop waardoor een 2de keer vast- of losdraaien onmgelijk wordt.

Voeg een opmerking toe
* Verplichte velden