Met dit verrijdbare speelgoedmeubel tover je een glimlach op het gezicht van je kind. Je kunt er niet alleen allerlei speelgoed in kwijt, maar dankzij het schoolbordje en de puzzeluitsparingen ook de creativiteit van je kleintje mee prikkelen. In elf stappen maak je deze kist en geef je 'm een look die perfect bij de kinderkamer past.

Kopen in Rotopino.nl
94 incl. 21% BTW = € 16,31
Multischuurmachine Bosch EasySander 12
VERZENDING
LEVERING
16 dagen
106 incl. 21% BTW = € 18,40
Boor/schroefmachine Bosch EasyDrill 12
VERZENDING
LEVERING
> 16 dagen
84,49 incl. 21% BTW = € 14,66

Benodigdheden:

Hulpmiddelen:

 • Houtlijm
 • Potlood
 • Beschermende bril
 • Beschermende handschoenen
 • Oordopjes
 • Mondbescherming
 • Optioneel: Verfroller (voor de versiering)
 • Optioneel: Zelfklevend klittenband (voor stofbekleding)

Materiaallijst:

 • Resthout (voor het boren)
 • 1 houten kist met deksel, van de bouwmarkt (hoogte: 23 cm; lengte: 40 cm; breedte: 30 cm)
 • 1 multiplexplaat, ter versteviging van de onderkant (10 mm)
 • Kanthout
 • 4 wieltjes
 • Schroeven

 

 • Optioneel

*Puzzel: Hout naar keuze, voor de onderdelen

*Versiering: Dunne houten multiplexplaatjes, Schoolbordverf

*Kussen als bekleding: 1 multiplexplaat, Schuimstof, Bekleding

*Trekkoord: Touw, Houten kralen

 

STAP 1 - Verstevig de bodem van de kist

Meet met de digitale laserafstandsmeter of een liniaal hoe groot de onderkant van de kist wordt. Schrijf de afmetingen op en laat in de bouwmarkt een multiplexplaat op maat zagen. Je kunt dat desgewenst ook zelf doen, maar dan moet je wel over het juiste gereedschap en veiligheidsinrichtingen beschikken. Heb je de multiplexplaat op maat gezaagd, dan bevestig je deze met houtlijm aan de onderkant van de kist. Zo wordt de onderkant extra stevig.

 

STAP 2 - Puzzel: zaag de uitsparlingen voor de stukjes 

In ons voorbeeld maken we een relatief eenvoudige puzzel. De stukjes bestaan uit eenvoudige geometrische vormen: een cirkel, een driehoek en een vierkant. Je kunt de vorm, volgorde en grootte van de stukjes naar wens vormgeven. Hier leggen we je uit hoe we voor dit voorbeeld te werk zijn gegaan.

Meet het middelpunt van de kist en breng met een potlood een markering aan. Dat wordt het middelpunt van het eerste stukje. Je kunt zelf bepalen hoe je de stukjes wilt rangschikken, hoe ze eruit komen te zien en hoe hoog ze moeten worden gelegd. Boor nu een cirkel rondom de aangebrachte markering. Daarvoor gebruik je een gatenboor met een diameter van 44 mm. Zet de onderdelen waarin je gaat boren goed vast met klemschroeven en draag bij het boren altijd een beschermende bril en oordopjes.

Heb je de cirkel eenmaal uitgeboord, dan kun je verder met het vierkant en de driehoek. Leg onder de delen waarin je gaat boren een laagje resthout en klem het geheel met klemschroeven vast. Vervolgens boor je met een houtboor van 8 mm een gaatje voor. Daarna kun je met een decoupeerzaag met decoupeerzaagblad de beide vormen uitzagen.

Ben je tevreden over de vorm? Dan pak je de schuurspons erbij en schuur je het geheel glad. Zo worden de randen van de uitsparingen net dat beetje mooier. Schuur alle oppervlakken een keer na met een multischuurmachine. 

 

STAP 3 - Puzzel: zaag de stukjes op maat

Gebruik de uitsparingen in de kist als sjabloon voor de puzzelstukjes: Leg het stuk hout eronder en teken met een potlood de omtrek van de vormen over. Dat zijn de markeringen waarmee je de verschillende stukjes gaat uitzagen.

 

STAP 4 - Versiering: zaag de driehoeken uit

Bevestig de multiplexplaat met klemschroeven. Teken vervolgens de decoratieve driehoeken over, zaag ze uit en schuur ze glad. De precieze grootte van de versieringen en het aantal driehoeken mag je zelf bepalen.

 

STAP 5 - Verf de driehoeken


Beschilder met een verfroller de uitgezaagde driehoeken met schoolbordverf en laat deze goed drogen. Uiteindelijk kan je kind met een krijtje op de driehoeken schrijven en tekenen.

 

STAP 6 - Bevestig de driehoeken aan de kist

Als de verf op de driehoeken eenmaal droog is, kun je de driehoeken met houtlijm aan de kist bevestigen.

 

STAP 7 - Bekleding: niet de bekleding voor de kist vast

Meet de afmetingen van het deksel van de kist. Teken de juiste afmetingen op een multiplexplaat en zaag het hout op maat. Je kunt het deksel ook in de bouwmarkt voor je op maat laten zagen. Schuur vervolgens de hoeken en randen glad. Dat ziet er straks niet alleen mooier uit, maar maakt het karwei met het nietpistool ook een stuk eenvoudiger.

Leg vervolgens een precies passend stuk schuimstof op de plaat. Dek de stof af met bekleding naar keuze. Zorg ervoor dat je aan beide kanten zo'n 5 cm stof overhoudt. De uitstekende stof kun je dan om de houten plaat heen vouwen en daarna aan alle kanten en in de hoeken goed vastnieten. Wil je dat de verschillende laagjes echt goed hechten, dan kun je ze eerst vastlijmen en daarna gaan nieten. Vergeet niet de stof bij de hoeken in te knippen om te voorkomen dat de plooien hinderlijk over elkaar heen vallen.

 

STAP 8 - Bevestig de bekleding aan het deksel van de kist

Nu kun je de zelfgemaakte bekleding aan het deksel van de kist bevestigen. Doe dat met klittenband, zodat je het deksel kunt vervangen of verwisselen als je het niet meer mooi vindt of als het niet meer mee kan. Werk met zelfklevend klittenband en bevestig het aan de kist en aan het deksel. Je kunt het klittenband eventueel vastnieten om het extra stevig vast te maken.

 

STAP 9 - Wieltjes: maak de assen voor de wieltjes

Nu ga je de assen voor de wieltjes maken. Daarvoor gebruik je twee stukken kanthout van de bouwmarkt. Zaag het hout in de juiste afmetingen. Draag daarbij de juiste bescherming. De assen moeten ongeveer 1 cm van de rand van de kist uitsteken, zodat de wieltjes genoeg ruimte hebben. Markeer aan de uiteinden van het kanthout met een potlood waar de wieltjes worden bevestigd. Boor vervolgens een gat en maak de wieltjes met de juiste schroeven en het juiste bitje in het kanthout vast. Welke schroeven de juiste zijn, hangt af van het materiaal en de grootte van de wieltjes.

 

STAP 10 - Maak de assen aan de kisten vast

Nu zijn de assen klaar en kun je ze aan de kist bevestigen. Draai de kist om. Plaats beide assen op de onderkant en markeer met een potlood de positie en de breedte van het kanthout. Meet de afstand tussen de voorste en de achterste markering.

Draai de kist vervolgens weer om en teken de afmetingen over op de bodem van de kist. Houd daarbij wel rekening met de dikte van de zijkanten. Plaats beide assen weer onder de kist. Dankzij de markeringen weet je nu precies waar de assen zich bevinden en kun je de schroefgaten voorboren. Let erop dat de assen niet van plaats verschuiven. Hier moet je een beetje handig voor zijn.

Als je de vier gaten – twee per as – hebt voorgeboord, kun je met behulp van de schroeven de assen bevestigen.

 

STAP 11 - Trekkoord: boor het touwgat

Draag de juiste bescherming. Je kunt desgewenst twee touwgaten in de kist boren. Haal het touw dat je als trekkoord wilt gebruiken door de beide gaten. Knoop aan beide einden van het touw een kraal vast. Zo heb je extra goed vat op het touw.

 

DE KIST IS KLAAR EN JE KLEINTJE KAN ALLERLEI LEUK SPEELGOED NETJES OPBERGEN!!!


Vergelijkbare producenten in de winkel Rotopino.nl:
Voeg een opmerking toe
* Verplichte velden