Oplaadapparaten worden door veel mensen geassocieerd met de vloek van het starten van een auto in de kou, wanneer plotseling blijkt dat de accu leeg is. Goed onderhoud van een auto met verbrandingsmotor veronderstelt dat de accu minstens tweemaal per jaar wordt opgeladen: na de winter en na de vakantie. Maar hoe kies je een elektrische lader op de juiste manier?

Waarom heb je eigenlijk een oplader nodig?

Een van de belangrijkste onderdelen van een auto is de accu. Hij levert de stroom die nodig is om de auto te starten, maar dat niet alleen. Tegenwoordig zijn onze auto's van steeds meer gemakken voorzien waarvoor stroom nodig is, waardoor de accu zwaar wordt belast. Als de auto rijdt, wordt de accu tijdens het rijden opgeladen. Deze cyclus van ontladen en opladen kan worden onderbroken, bijvoorbeeld wanneer de alternator uitvalt.

 

 

De meeste autobezitters weten ook dat accu's niet van lage temperaturen houden, zodat de meeste stroomstoringen in de auto zich tijdens de wintervorst voordoen. Het is echter de moeite waard eraan te denken dat ook warm weer de conditie van de batterij verzwakt, vooral als met een auto automatisch de airconditioning draait.

 

De oplossing kan een oplader zijn - dat is een elektrisch gereedschap waarmee we de batterij kunnen opladen. Niet alleen in auto's, maar ook in bestelwagens, motorfietsen en landbouwtractoren. Sluit de klemmen aan op de batterij volgens de instructies, sluit de lader aan en start hem. Of er extra stappen moeten worden ondernomen, hangt af van het model dat u hebt gekozen. Automatische laders, bijvoorbeeld, voltooien het laadproces zelf.

 

 

Hoe kiest u een lader?

Het referentiepunt is altijd de batterij waarmee de lader moet werken. De belangrijkste parameter om op te letten is de effectieve laadstroom. Het mag niet minder zijn dan 1/10 van de batterijcapaciteit. Deze waarde is van cruciaal belang voor de efficiëntie van het laden. Fabrikanten geven ook de piekwaarde van de laadstroom, maar die is vanuit ons oogpunt niet belangrijk.

 

De batterijspanning is het tweede element waarmee rekening moet worden gehouden. Voor auto's is dat 12V, terwijl vrachtwagens en machines meestal 24V nodig hebben. Als we beide nodig hebben, zijn er laders op de markt met een keuze uit verschillende voltages.

 

Bijkomende kenmerken zijn ook het vermelden waard. Zo zijn er automatische laders verkrijgbaar die automatisch uitschakelen nadat de batterij is opgeladen. Een andere interessante eigenschap is ontzwaveling. Het verwijderen van zwavel verlengt de levensduur van de batterij, zodat deze later niet hoeft te worden vervangen.

 

In kritieke situaties zal ook de mogelijkheid van aanloop (boost), die bestaat uit het toepassen van sterke stroom, van pas komen. Maar vergeet niet de oorzaak van de storing weg te nemen, de batterij is ontworpen voor opladen met lage stroom. Een ampèremeter en voltmeter kunnen helpen bij de diagnose van de conditie van de batterij. Apparatuur zal ons langer van dienst zijn, als zij ook de mogelijkheid biedt van een zachte start van de laadstroom (soft start), wat ook vriendelijk is voor de accu.

 

En welke lader is de beste keuze? Het hangt allemaal af van uw behoeften. Als u echter een oplossing wilt die jaren meegaat, is het de moeite waard te kijken naar merkmodellen met meer functies. Onze behoeften kunnen in de loop van de tijd veranderen en dergelijke apparatuur zal hiermee gelijke tred houden en tegelijkertijd duurzaam zijn. Bij rotopino.nl vindt u zeker een model dat aan uw wensen voldoet!

 

Wat als de lader niet meer helpt?

Er zijn situaties waarin reanimatie van de batterij niet doeltreffend is omdat de cellen beschadigd zijn. In deze gevallen zal de oplader niet meer helpen, het zal nodig zijn een nieuwe accu aan te schaffen. Er zij aan herinnerd dat de verkoper verplicht is onze oude accu te aanvaarden en voor verwijdering terug te zenden. Het is de moeite waard om daar op te letten, want binnenin bevinden zich sterke zuren en het lekken daarvan kan gevaarlijk zijn voor onze gezondheid en voor het milieu.

* Verplichte velden
Voeg een opmerking toe