Materiaal voor buitengewone woonideeën en unieke stukken is overal te vinden. Laat u inspireren, begin en verheug u erop om uw visies te verwezenlijken en uw geheel persoonlijke smaak individueel te presenteren.

Kopen in Rotopino.nl
Accu Schroefmachine Bosch IXO V Basic
IN STOCK
3 st.
VERZENDING
LEVERING
5 dagen
57,49 incl. 21% BTW = € 9,98
Schuurmachine Delta Bosch PSM Primo
VERZENDING
LEVERING
16 dagen
63 incl. 21% BTW = € 10,93

Met het plaatsbesparende palletrek heeft u nu eindelijk de juiste plek om uw lievelingsboeken, schilderijen en foto‘s individueel te presenteren en overzichtelijk te ordenen.

Benodigde elektrische gereedschappen:

Benodigde materialen: 

 • Europallet
 • 24 schroeven 3,5x20
 • 6 hoekijzers
 • telkens 3-4 vellen schuurpapier met korrel 80 en 120 (bijv. voor PSM Primo)
 • houtbeits of dispersieverf 
 • onderlaag, om de vloer te beschermen 
 • 2 werkbokken

Hulpmiddelen:

 • Klauwhamer
 • Beitskwast
 • Breekijzer
 • Tang

Stap 1

Basismateriaal voor het rek is een eenvoudige, indien mogelijk droge europallet, die u al voor een paar euro tweedehands kunt kopen. Denk eraan dat u de europallet voor het bewerken op 2 werkbokken legt. Als u geen werkbokken heeft, kunt u desnoods ook 2 stoelen gebruiken.

Stap 2

Zaag de pallet eerst in 2 delen: Hiervoor trekt u met een lat zowel op de boven- als onderkant van de pallet een rechte lijn langs de buitenkant van de middelste blokken. Voorzichtig: Om bij het doorzagen van de pallet de vloer niet te beschadigen, moet u absoluut op de zaagdiepte resp. de lengte van het zaagblad letten. U kunt uw vloer het beste beschermen met een stuk plastic of een andere onderlaag. Zaag eerst de 3 planken aan de onderkant en daarna de bovenste planken met de decoupeerzaag door. Voor recht zagen gebruikt u een zaagrail of een aanslag van een lat, die met lijmklemmen op zijn plaats kan worden gehouden. U gebruikt voor het palletrek nu het grootste deel van de pallet.

 

Stap 3

Demonteer de pallet met een klauwhamer of breekijzer naar zijn losse delen. Het breekijzer met een zo lang mogelijke schacht wordt gebruikt, als het pallethout niet door en door droog is en de spijkers niet uit de blokken kunnen worden getrokken. Maak eerst dekzijde en planken van de onderkant van de verbindende blokken los, door de hamer of het breekijzer tussen plank en blok te zetten en de plank voorzichtig samen met de spijkers eraf te tillen. Maak achtereenvolgens alle blokken los tot de dekzijde eraf kan worden getild. Ga daarna op dezelfde manier te werk met de onderste planken.

Stap 4

De dekzijde wordt de achterwand van het rek. De planken van de onderkant worden als schappen gebruikt. De blokken worden niet meer gebruikt. Er steken nu nog lange spijkers uit de afzonderlijke delen. Sla de spijkers van de dekzijde eenvoudig met de hamer om. Deze zijn later aan de achterkant van het voltooide rek niet meer te zien, maar houden de dekzijde verder bij elkaar. Drijf bij de planken van de onderkant de spijkers er gewoon uit, door met de hamer op de punt te slaan tot de spijker door het spijkergat eruit glijdt. Verzeker u er van tevoren van dat het pallethout echt door en door gedroogd is. Is dat niet het geval, dan kunt u beter het breekijzer gebruiken voor het verwijderen van de spijkers. Schuur nu de rekdelen af: Schuur eerst met de PSM Primo met grof schuurpapier (bijv. korrel 80), om splinters te verwijderen en het oppervlak glad te maken. Kies daarna fijner schuurpapier (bijv. korrel 120). Dankzij microklithechting is het snel gewisseld. Denk eraan dat u tussendoor regelmatig de microfilterbox leegmaakt, om een constante afzuigcapaciteit te waarborgen. Schuur de delen nogmaals op alle vlakken en in alle hoeken na, al naargelang hoe glad of ruw de afwerking eruit moet zien. Met het strijkijzervormige schuurplateau van de PSM Primo en zijn lange en platte punt bereikt u daarbij ook moeilijk toegankelijke plaatsen.

Stap 5

De bredere, middelste plank van de onderkant van de pallet wordt het onderste schap. Boor hiervoor eenvoudig vier gaten in de plank voor en schroef deze in een hoek van 90° aan één van de smalle zijden van de achterwand vast. De beide andere planken worden in de openingen van de achterwand gevoegd, waarbij telkens een afstand van twee dwarsplanken wordt aangehouden. Bevestig deze met hoekijzers en schroeven aan de onderkant.

Stap 6

Rek in elkaar zetten. De bredere, middelste plank van de onderkant van de pallet wordt het onderste schap. De beide andere planken worden in de openingen van de achterwand gevoegd. Houd daarbij altijd een afstand van twee dwarsplanken aan.

Stap 7

Schappen bevestigen. Om het onderste schap te bevestigen, boort u eenvoudig vier gaten in de plank voor en schroeft u deze in een hoek van 90° aan een van de smalle zijden van de achterwand vast. De beide andere schappen zet u met hoekijzers en schroeven aan de onderkant vast.

Stap 8

Geef uw zelfgebouwde rek de laatste schuurbeurt en een likje verf naar eigen smaak. Na het drogen kunt u uw persoonlijke verzameling erin gaan zetten.

Klaar!

Nonchalant tegen de muur geleund of op ooghoogte opgehangen: in dit rek worden uw fotoboeken, elpeehoezen, foto's en andere lievelingsstukken altijd een blikvanger. En als er niet voldoende plaats is? Dan bouwt u er gewoon nog een!

 

Vergelijkbare producenten in de winkel Rotopino.nl:
Voeg een opmerking toe
* Verplichte velden