Hygiëne op het werk is essentieel voor de gezondheid en het comfort. Hoe zorgt u voor uw gehoor bij verschillende werkzaamheden? En is het alleen echt hard geluid dat ons schaadt?

Wanneer begint het lawaai?

Om te beginnen is het goed te weten wat lawaai in het algemeen is. Lawaai wordt gedefinieerd als geluiden die luider zijn dan 35dB. Natuurlijk zijn er veel stillere geluiden die een negatief effect op ons kunnen hebben (ons irriteren of onze concentratie verminderen), maar dit is een individuele kwestie. De aangegeven volumedrempel is echter universeel. Het is belangrijk te onthouden dat kortstondige blootstelling aan hard lawaai geen gevolgen op lange termijn heeft, maar het is veel erger wanneer het ons regelmatig vergezelt.

 

 

Het is nuttig te weten wat de effecten van blootstelling aan hard lawaai zijn. In het bereik van 35 tot 70dB is het vooral het zenuwstelsel dat wordt aangetast. Dit uit zich vooral in concentratieproblemen, vermoeidheid, verminderde efficiëntie en problemen met inslapen. Onder deze omstandigheden ontstaan ook problemen met communicatie en complex oorzaak-en-gevolg denken.

 

 

In het bereik van 70 tot 85 dB bestaat het gevaar van beschadiging van het gehoor zelf, is hoofdpijn mogelijk en wordt de stemming aanzienlijk slechter. Boven deze drempel treden evenwichtsstoornissen op en functioneert het hart- en vaatstelsel veel slechter. Lawaai veroorzaakt ons fysieke pijn, wanneer het luider is dan ongeveer 120dB. Boven 130 dB ontstaan trillingen in de inwendige organen, die behalve pijn ook schade aan de organen veroorzaken.

 

Gehoorbescherming: oorbeschermers of oordopjes?

 

 

Stoppers worden aanbevolen wanneer we in krappe ruimtes werken of volledige bewegingsvrijheid nodig hebben. Hun nadeel is echter dat zij de luchtstroom blokkeren, samen met het geluid. Na een tijdje kunt u zich ongemakkelijk voelen omdat het oor te warm wordt. Hun grootste voordeel is hun betrekkelijk lage prijs, maar zij moeten na enkele malen gebruik worden vervangen.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De meest aanbevolen oplossing is een hoofdtelefoon gehoorbeschermers die het hele oor bedekt en toch lucht doorlaat. Dit is de beste manier om uw gehoor te beschermen. Vooral omdat het niveau van geluidsbescherming met een koptelefoon veel hoger is dan met een stopper. Koptelefoons zijn ook duurzamer, één paar kan wel enkele jaren meegaan.

 

 

 

Ongeacht onze voorkeur moeten we echter aandacht besteden aan de arbeidshygiëne. Een goede bescherming tegen lawaai zal niet alleen het comfort van het werk of de vrije tijd verbeteren, maar bevordert ook de verbetering van onze geestelijke en lichamelijke conditie. Natuurlijk vindt u gehoorbeschermingsaccessoires bij rotopino.nl

 

* Verplichte velden
Voeg een opmerking toe