Beoordeel artikel:

Om onze open haard en rookkanalen goed te laten werken, is de voorbereiding van de brandstof erg belangrijk.

De eerste stap is de keuze van hout. De hoogste calorische waarde hebben de volgende bomen: eik, es, beuk of haagbeuk. Ze zijn harder en branden langer. Naaldhout zal zeer snel opbranden. Het bevat ook hars die in haardopening kunnen gaan zitten en kunnen de boel verontreinigen. 

Brandhout moet in de late herfst-winter afgesneden worden, wanneer er geen sappen meer circuleren in de bomen. Waarom is dit zo belangrijk? Voornamelijk om economische redenen. Van droog hout krijgen we meer warmte. Het optimale vochtgehalte mag niet hoger zijn dan 15-20%. Hout gesneden uit meubels bevat veel giftige stoffen zoals lak of verf, deze zijn schadelijk voor onze gezondheid en voor het milieu.

De tweede stap is de opslag van hout. De beste keuze is overdekt en in een vochtvrij kamer. Ook belangrijk is de bijbehorende luchtstroom.

Hoe lang moet je brandhout laten drogen?

Het hangt allemaal af van het soort hout, de gemiddelde tijd is 1-2 jaar, eiken zelfs 3 jaar.

Hoe kleiner het hout is gesneden of gehakt, hoe sneller het zal opdrogen.

Hout moet goed droog zijn voor je ermee gaat stoken, maar hoe weet je dat?

Laat de schors makkelijk los? Dan is het vaak goed droog.

Krijg je een heldere klank wanneer je twee blokken tegen elkaar aan tikt? Dan ook.

Een handig hulpmiddel is een vochtmeter, voor een paar tientjes bij vrijwel elke haardenspecialist te krijgen. 

 

 

 

 


Vergelijkbare producenten in de winkel Rotopino.nl:
* Verplichte velden
Voeg een opmerking toe