Als het buiten venijnig koud is, verheugen de vogeltjes zich op wat extra voedsel. Een vogelvoederhuis zorgt ervoor dat zaden en granen zelfs bij slecht weer droog blijven. Zo hoeven de vogels niet onder de sneeuw naar iets eetbaars te zoeken en kun jij genieten van hun vrolijk gefladder. Dit DIY vogelhuis is bovendien makkelijk zelf te maken – én met maar één stuk gereedschap: een multitool.

Kopen in Rotopino.nl

Benodigdheden:

Hulpmiddelen:

 • Potlood
 • Schroefklemmen
 • Duimstok/liniaal/winkelhaak
 • Zaagopzetstuk
 • Schuuropzetstuk
 • Schuurpapier voor het multifunctioneel gereedschap korrel 80
 • Schuurpapier voor het multifunctioneel gereedschap korrel 120
 • Timmermanshamer
 • Werkhandschoenen
 • Veiligheidsbril
 • Optioneel: mondbescherming

Materiaallijst:

 • 1 houten plaat: ca. 50 x 50 cm (LxB), dikte: circa 15 mm
 • Houten stokje: 10 cm (L)
 • Waterbestendige houtlijm
 • 8-10 spijkers
 • Blanke spuitlak (voor buiten)
 • Waterbestendig touw: ca. 50 cm (L)
 • 2 oogjes om te schroeven (Let op: het touw moet er doorheen kunnen!)

STAP 1

Opmeten en aftekenen

Voor het DIY vogelhuis moet je totaal zeven panelen zagen en een aanvliegstokje maken. Teken voor het voederhuisje drie vierkanten af, 1 voor de achterwand en 2 voor het dakje. Verder heb je nog een bodem nodig; deze is iets smaller dan de drie vierkanten. Voor het formaat van de bodem kun je je oriënteren op de houtdikte: de bodem moet de dubbele houtdikte smaller zijn dan de vierkanten. 
Wij hebben voor het vogelhuisje hout gebruikt met een dikte van 15 mm, 1,5 cm dus. De achterkant en de dakpanelen meten 20 x 20 cm, de bodem meet 17 x 17 cm (20 cm min 2 x 1,5 cm). Langs de voorkant en de zijkanten van de bodem komt een opstaande rand van 5 cm hoog. 
Overzicht van de te zagen panelen: 

- 3 panelen voor de achterkant en het dakje van 20 x 20 cm

- 1 bodempaneel van 17 x 17 cm

- 2 opstaande randen voor langs het bodempaneel van 17 x 5 cm

- 1 opstaande rand voor langs het bodempaneel van 20 x 5 cm
Gebruik een winkelhaak om alles correct af te tekenen. Een winkelhaak is ook handig om verstek af te tekenen. Daar waar de achterwand en het dak op elkaar aansluiten, heb je op beide delen een hoek van 45 graden nodig. Teken deze af met behulp van een winkelhaak op de zijkant van het hout, precies op het punt waar twee afgetekende vierkanten tegen elkaar aan zitten. Met maar één keer zagen hebben beide delen dan de juiste hoek. 
Voor het aanvliegstokje meet je ongeveer 3 cm af en dat markeer je op het stokje. 

 

STAP 2

Achterwand, dakje, randen en bodem op maat zagen


Zaag langs de afgetekende lijnen, maar ga eerst met potlood een keer extra over de zaaglijnen en zaag dan pas door het hout. Aangezien het multifunctioneel gereedschap behoorlijk trilt, is het belangrijk dat je de planken voor het zagen met schroefklemmen vastzet. Zo voorkom je dat het hout wegglijdt en je scheef zaagt.
Verstek zaag je door niet recht naar beneden te zagen maar onder een hoek van 45 graden die je eerder hebt afgetekend. Als je dikker hout gebruikt moet je hiervoor een NanoBlade-zaag of een kap- en verstekzaag gebruiken.

 

STAP 3

Het aanvliegstokje op maat zagen

Om het aanvliegstokje te maken, zaag je eerst op de markering een inkeping tot de helft van het stokje. Daarna klem je het stokje verticaal vast en zaag je van bovenaf, in het midden van het stokje, tot aan de inkeping. Zo ontstaat een recht oppervlak waarmee je het stokje straks aan de onderkant van het vogelhuis kunt bevestigen.

 

STAP 4

Randen en oppervlakken schuren

Schuur nu alle eerder gezaagde delen een keer. Schuur zowel de zaagranden als de oppervlakken. Begin met het grove schuurpapier. Schuur indien nodig nog een keer na met het fijne schuurpapier.

 

STAP 5

Bevestig de zijkanten met spijkers en lijm

Bevestig de delen nu aan elkaar door geleidelijk lijm op de overgangen aan te brengen en deze dan tegen elkaar aan te plakken. Klem de delen vast met schroefklemmen om te voorkomen dat er iets wegglijdt. Als je het DIY vogelhuis extra stevig wilt maken, sla je er waar nodig een paar spijkers in. Lijm het aanvliegstokje er van onderaf in het midden tegenaan, en zet ook dit met een schroefklem vast.

 

STAP 6

Het vogelhuis met blanke lak weerbestendig maken

Om je DIY vogelvoederhuis weerbestendig te maken, moet je het schilderen. Gebruik hiervoor blanke lak of een kleurtje. Om ook de zijkanten en de hoekjes goed in de verf te kunnen zetten, kun je het beste een spuitlak gebruiken. Spuit de lak op ongeveer 20 cm afstand op het bijna voltooide vogelhuis en laat het drogen. Als je niet in de frisse lucht werkt, moet je mondbescherming dragen.

 

STAP 7

Het DIY vogelhuis ophangen

Als je zelfgemaakte vogelhuis droog is, kun je het in de boom hangen. Eerst draai je in de achterkant van het vogelhuis aan beide kanten een oogje – zo’n 2 cm uit de zijkant. Steek dan het touw door een van de oogjes en knoop het goed vast. Je kunt het vogelhuis nu in de boom hangen. Zorg ervoor dat het recht hangt – en klaar is je DIY vogelhuis!

 

Als het buiten koud is, kun je het vullen met granen, havermout en rozijnen. Als je er in de minder koude maanden een kommetje water inzet, doet het vogelhuis dienst als vogeldrinkplaats en vogelbadje – zo hebben de vogels het hele jaar plezier van je zelfgemaakte vogelhuis!Als het buiten koud is, kun je het vullen met granen, havermout en rozijnen. Als je er in de minder koude maanden een kommetje water inzet, doet het vogelhuis dienst als vogeldrinkplaats en vogelbadje – zo hebben de vogels het hele jaar plezier van je zelfgemaakte vogelhuis!

Vergelijkbare producenten in de winkel Rotopino.nl:
Voeg een opmerking toe
* Verplichte velden