DIY-PuurNatuur-stoel Uniek interieurstuk Met zijn excentrieke design geeft deze stoel kamers een bepaalde flair en past in elk televisie- of leeshoekje.

Nu wordt er gerelaxt. Liefhebbers van hout en natuurmaterialen vinden in de zelfgemaakte natuurstoel hun welverdiende ontspanning. En wanneer u hout uit duurzame bosbouw gebruikt, ontspant u in de waarste zin van het woord duurzaam. Met zijn excentrieke design geeft deze natuurstoel uw kamers een bepaalde flair en past in elk televisie- of leeshoekje. Maar opgelet: eerst moet hij worden gemaakt, en hiervoor is handigheid en oefening nodig. Beheerst u dit, dan wordt u beloond met een uniek en tijdloos woonaccessoire.

 

Benodigde elektrische gereedschappen: 

 • Accuklopboorschroevendraaier PSB 18 LI-2 Ergonomic van Bosch
 • Afkort/verstekzaag Bosch PCM 8 S

Hulpmiddelen:

 • lijmklemmen, geodriehoek
 • houtboor (4 mm) voor voorboren
 • houtboor (10 mm) met diepteaanslag/begrenzingsring
 • verstelbare winkelhaak (om hoeken te meten en over te brengen)
 • centerpunt

Benodigde materialen:

 • wilgentenen* of wilgenteenplaten*
 • kanthouten
 • houtlijm
 • ronde staven
 • MDF-plaat
 • houtresten
 • * Verkrijgbaar bij de natuurhouthandel of via internet; verwijder bij wilgenteenplaten absoluut vóór aanvang van het project de verbindingsdraad

 

1. Markeringen aanbrengen en hout op maat zagen

 

 

Veeleisende projecten zoals de natuurstoel vragen om een uitgekiend plan: Print daarom allereerst de bouwtekening uit. Breng daarna de schets met behulp van een geodriehoek en potlood op de MDF-plaat over. De verbindingspunten van de desbetreffende losse delen zijn in de bouwtekening doorgenummerd.

Noteer deze nummers ook op de MDF-plaat. Hier is het nodig om zeer nauwkeurig te werken, omdat deze werkstap als basis voor alle andere stappen dient. Schaal, hoeken en nummering moeten heel nauwkeurig worden aangehouden, om later een netjes afgewerkte stoel te krijgen.Nu moet u de beide kanthouten voor het eerste zijdeel inkorten naar de noodzakelijke lengtes van de losse delen. Begin hierbij met het langste losse deel, de balk voor de voet van de stoel. Meet hiervoor de in de bouwtekening aangegeven maat op het kanthout af en zaag het dan in een rechte hoek af. Ga daarna steeds op dezelfde manier door met de eerstvolgende kortere balk tot het reststuk of het tweede kanthout opgebruikt is en alle losse delen op maat zijn gezaagd.Deel vervolgens nog een kanthout voor de vier dwarsbalken volgens de bouwtekening.

Tip: Breng als later oriëntatiepunt de nummering uit de bouwtekening op een afstand van ca. 2 cm van de rand over op de losse delen, zodat deze bij verder op maat zagen nog steeds te zien is.

 

2. Hoeken bepalen

 

 

 

Daaropvolgend moet u de juiste hoeken voor de verbindingspunten van de afzonderlijke balken bepalen. Het is nu de beurt aan de verstelbare winkelhaak: Deze wordt tegen de verbindingspunten van de losse delen gelegd en volgens de ingetekende hoeken uitgelijnd (zie foto). Als de hoek exact is ingesteld, draait u het verstelbare deel met de schroef vast, zodat de instelling niet verschuift.

 

3. Schuintes zagen

 

 

 

Nu moet u de afgetekende schuintes exact zagen. Hiervoor is de kap- en verstekzaag PCM 8 S van Bosch geschikt, waarvan de laser een perfecte zaaghulp voor precies zagen is. Als alle schuintes zijn gezaagd, plaats dan de voltooide balken weer volgens de bouwtekening op de MDF-plaat.

 

4. Deuvels zagen

 

 

Zaag in de volgende stap de deuvels: Zaag hiervoor de ronde staven op een lengte van ca. 5 cm af; op deze manier is een sterke verbinding gegarandeerd.

 

5. Deuvelgaten boren

 

 

De op maat gezaagde kanthouten moeten nu samen een zijdeel worden! Boor hiervoor aan elke verbindingskant telkens twee deuvelgaten eerst met een dunne boor voor en daarna met een boor van 10 mm na (telkens met gebruik van een diepteaanslag die op ca. 2,8 cm is ingesteld). Dit lukt heel gemakkelijk met de PSB 18 LI-2 Ergonomic van Bosch, waarbij uw hand bij het boren en schroeven automatisch in de handgreep glijdt en zo de kracht optimaal wordt overgebracht. Daarbij is het belangrijk dat u de gaten in het midden op het kanthout plaatst. Boor op dezelfde manier de deuvelgaten voor de dwarsbalken die later de beide zijdelen met elkaar verbinden, op de punten die in de bouwtekening zijn ingetekend.

 

6. Kanthouten aan elkaar lijmen

 

  

 

Nu wordt het ingewikkeld: De kanthouten moeten zo exact mogelijk aan elkaar worden gelijmd. Steek de voorbereide losse delen nu met behulp van de deuvels en een beetje lijm in elkaar. Tip: Een zelfgemaakt lijmhulpmiddel zorgt voor een stabiele houvast.Verwijder de overtollige lijm en laat het zijdeel ca. twee uur drogen. Voor een mooie look moet u nu nog de overgangen vlak schuren en de kanten afschuinen.Terwijl het eerste zijdeel droogt, herhaalt u de stappen 1 tot en met 7 ook nog voor het tweede zijdeel. Om ervoor te zorgen dat de deuvels voor de dwarsbalken zich exact op dezelfde plek bevinden, voorziet u het eerste zijdeel van een centerpunt en brengt u de positie op de tegenstukken over.

 

7. Stoel in elkaar zetten

 

De stoel neemt langzaam vorm aan. Plaats nu de vier dwarsbalken volgens de informatie in de bouwtekening op de gemarkeerde punten op de stoel: twee bij de rugleuning, één bij het zitvlak en één voor stabilisatie van de voet. Voorzie deze van deuvels en houtlijm en lijm deze aan de zijdelen vast. Zet alles vervolgens met lijmklemmen vast en laat de lijm drogen.Als laatste vult u het stoelframe met de wilgentenen, zodat een stabiel zitvlak en een stabiele rugleuning ontstaan. Zaag eventueel van tevoren de wilgentenen met de PCM 8 S nog op de noodzakelijke lengte.Tip: Wilt u de stoel buiten gebruiken, dan is het aan te raden deze te behandelen met een beschermende houtbeits.Klaar: u kunt nu een glaasje wijn en een goed boek pakken en gezellig achterover leunen. Een ontspannen avond staat niets meer in de weg. Tenzij een tweede PuurNatuur-stoel dringend gewenst wordt.

Vergelijkbare producenten in de winkel Rotopino.nl:
Voeg een opmerking toe
* Verplichte velden