De zomer is voorbij en de herfst staat voor de deur. September is een beslissend moment: enerzijds is het de afsluiting van het lopende tuinseizoen en anderzijds het begin van de voorbereidingen voor volgend jaar. Het is goed eraan te herinneren dat er nog veel te doen is. En wat voor werk moeten we doen in september?

Oogsten

Begin met wat voor velen het doel is van het hebben van een tuin: genieten van het resultaat van uw arbeid. September is een tijd waarin je nog kunt oogsten:

 

  • pompoenen
  • courgettes
  • wortelgroenten
  • peren
  • pruimen
  • appels
  • late frambozen
  • druiven

 

 

Als u van plan bent uw oogst op te slaan, is het een goed idee om de ruimte ruim van tevoren voor te bereiden. Het moet koel, droog en goed geventileerd zijn. Groenten en fruit mogen niet in contact komen met schimmels en zwammen. De beschikbare sproeiers maken deze taak veel gemakkelijker, maar vergeet niet uw luchtwegen en ogen te beschermen.

 

Veel tuinbloemen en -struiken zien er het mooist uit aan het begin van de herfst. Dit is de tijd dat asters, heide, impatiens en dahlia's bloeien. Fluweelboom en rozenbottel krijgen ook een zeer opvallende kleur. Al deze planten kunnen worden gebruikt in herfstboeketten en slingers om uw huis te versieren.

 

 

Planten, uitplanten, rooien

September is de optimale tijd voor nieuwe aanplant. De planten hebben dan de tijd om vóór de winter te acclimatiseren en worden niet onmiddellijk aan vorst blootgesteld. Door vroeger te planten, kunnen de planten nieuwe scheuten beginnen produceren, die bijzonder gevoelig zijn voor de eerste vorst.

 

Dit is een goed moment om voorjaarsbloeiende bollen te planten. Maar denk eraan ze te beschermen tegen knaagdieren die de bollen kunnen beschadigen. Veel tuiniers gebruiken kant-en-klare potten om bollen in de grond te begraven als bescherming.

 

 

Klimplanten zoals seringen of hosta's kunnen in kleinere stekjes worden verdeeld. Zorg er echter voor dat de kluit en het bovengrondse deel groot genoeg zijn. Dit zal ervoor zorgen dat de zaailing snel en gezond groeit.

 

Elke nieuwe aanplanting vereist een passende voorbereiding van de grond. De gekozen plaats moet eerst onkruidvrij worden gemaakt, losgemaakt en goed bemest. Bij de keuze van een meststof moet u rekening houden met de huidige behoeften van de planten en het volgende tuinseizoen. Daarom is de beste oplossing meestal een combinatie van twee preparaten: enerzijds om de plant te helpen herstellen en acclimatiseren, en anderzijds om na de winter voor een goede groei te zorgen.

 

Sommige planten zullen de winter in de grond niet overleven, en moeten dus uiterlijk na de eerste vorst worden uitgegraven. Dit omvat dahlia's, knolbegonia's, gladiolen en ismenia's. De knollen moeten na het graven voorzichtig worden schoongemaakt en laten drogen. Er zijn verschillende manieren om ze te bewaren (afdekken met turf, zand of bewaren in kartonnen of stoffen zakken), maar de kamertemperatuur mag niet lager zijn dan 5°C.

 

 

Laatste besnoeiingen

 

 

Als u te laat knipt, hebben de scheuten of takken niet de tijd om te genezen en is de plant vatbaarder voor vorst en schimmelziekten. September is dus het laatste moment om een snoeischaar of heggenschaar te gebruiken. Knip alleen wat echt nodig is, want gestimuleerde planten kunnen nieuwe scheuten aanmaken die gevoelig zullen zijn voor vorst.

 

Snoeiafval van struiken en bomen kan worden gebruikt als mulch. Takkenversnipperaars, die scheuten en takken vermalen, zullen hierbij helpen. Mulch kan worden gebruikt voor planten waarvan de wortels gevoelig zijn voor vorst en om te voorkomen dat onkruid te groot wordt. Versnipperde takken kunnen ook worden gebruikt om compost te maken.

 

Voor al uw herfstklusjes kunt u gebruik maken van de uitrusting die bij rotopino.nl verkrijgbaar is. Dit maakt het veel gemakkelijker en sneller om vervelende taken uit te voeren, zodat u meer tijd overhoudt om van uw tuin te genieten zoals u dat wilt.


* Verplichte velden
Voeg een opmerking toe