De winter is een moeilijke tijd voor bomen, struiken, gazons en bloemen. De lente is ook belangrijk en nuttig voor het gazon. Een mooi gazon vergt ondersteunende zorg van een verticuteermachine, gazon beluchter en een grondfrees. Voor het kiezen van een verticuteermachine, een gazon beluchter of een grondfrees maak jezelf eerst vertrouwd en bekend met het mechanisme van deze apparaten.

Verticuteren, waarom?…

Een verticuteermachine is een apparaat waarmee mos verwijderd kan worden uit een gazon. De beste tijd is het voorjaar. Wanneer dit zogenaamde verticuteren niet gebeurt, bestaat de kans dat het mos snel uitbreidt waardoor het gras verdrukt wordt. Nog een voordeel van verticuteren is dat licht, water en lucht makkelijker kan doordringen wat nodig is voor een gezond gazon. Ook krijgen de wortels meer ruimte om te groeien. Het oude dode materiaal wordt verwijderd met een hark. Voordat je gaat verticuteren het gazon moet eerst worden gemaaid (2-3 cm).

Er bestaan verticuteermachines met handmatige aandrijving, die met name worden gebruikt voor kleine tuinen, maar ook automatische varianten die meer geschikt zijn voor professioneel gebruik en/of om grote oppervlakken mee te verticuteren.

Verticuteermachine

Nu nog de selectie van een geschikt gereedschap. Voor de geduldige en ervaren tuinier is een handverticuteermachine geschikt. Het gebruik ervan vergt veel energie en arbeid. Elektrische en benzinemotoren zijn duurder, maar efficiënter. De elektrische machine genereert minder geluid dan een benzine machine bovendien vrij van schadelijke stoffen in het milieu. De benzinverticuteerder daarentegen heeft een hogere prestaties, werkt harder meer lawaai, maar komt met de grotere oppervlaktes beter terecht.

Verticuteermachine Bosch AVR 1100

Een van de bekendste fabrikanten die verticuteermachines produceert is de Duitse firma Bosch. Aanbevelingswaard is de Bosch AVR 1100, met het unieke "Jet-Collect"-systeem met dubbele veren en speciale ventilatiekanalen garandeert snel en grondig verzamelen van mos en lelijk gazonvilt . Voordeel is de grote 50-l-opvangbak voor lange werkintervallen. Maakt zich erg klein dankzij inklapbare grepen en opklapbare opvangbak – opgeborgen slechts 40 cm hoog dus neemt bij opslag weinig ruimte in.

De verticuteermachine Makita EUV400

De Makita Benzine verticuteermachine EUV400 is het meest geschikt voor kleine en middelgrote gazons. Het heeft een krachtige Briggs & Stratton-motor met een vermogen van 2,6 kW, dwz 3,5 pk. Toekomstige gebruikers worden zeer enthousiast over de centrale hoogteverstelling, veiligheidsschakelaar, en 15 stalen messen. De EUV400 is voorzien van een inklapbare handgreep en is uitgerust met kogellager in de wielen. De inhoud van de grasopvangbak is 40 liter, de werkbreedte is 39 cm en het gewicht 30 kg.

Beluchting, waarom?
Het beluchting proces is een piercing waar de bodem bij wordt belucht en los wordt gemaakt. Hierdoor wordt de grond losser wat de wortelgroei en sterkte verbeterd. De beluchting is nodig voor gebieden die vaak worden gebruikt. De beste tijd voor beluchting is het voorjaar en najaar.

Door de beluchting word de wortelgroei vergroot, de grasmat wordt dichter en de bodem belucht. Het gras zal minder vocht verliezen en de kale plekken verdwijnen. Als je de diepte van de messen zelf kan instellen, kies dan voor een diepte van een halve centimeter, zodat je de hoofdwortels van je gras niet beschadigt. Het aantal openingen in zware grond moet ongeveer 200 per vierkante meter zijn, in lichtere grondsoorten minder.

 

Benzine of elektrische verticuteerder of graswals?

Voor de beluchting van gras zijn graswalzen of verticuteerders geschikt. Een graswals is geschikt voor vlaktes tot 500m2, De verticuteerder voor grotere vlaktes. De apparaten met aandrijving zijn efficiënter en vereisen minder kracht dan de apparaten zonder aandrijving.

Romanik graswals met spikes

Romanik graswals is een simpel apparaat, dat voor beluchting is geschikt en uitstekende resultaten levert. De arbeidsbreedte is 600 mm, werkhoogte 300 mm met een gewicht van 10,5 kg.

Cultivator en verticuteerder 2in1 NAC YT5151

De verticuteer en cultivator NAC YT5151 is een 2in1 machine, dat over een vermogens sterke motor beschikt. Dankzij de dikke messen is die goed geschikt voor onkruid snijden mos weghalen en bodembeluchting. De draden zorgen voor het verzamelen van het gras en blad. De NAC YT5151 is uitgerust met een optimale torsie, die de bedrijfskarakteristieken veranderd aan de eigenschappen van het gras. De grasbeluchter en de verticuteerrol zijn ook uitwisselbaar.

Grondfrees

De grondfrees is geschikt om de grond om te graven, te wieden of los te maken. Afhankelijk van het model, zal het toerental en de snelheid de diepte bepalen van de teelt die geplant moet worden. Bij de keuze moet u overwegen: prestaties, stationair toerental, werkdiepte, werkbreedte, trilling-en geluidsoverlast van de grondfrees. Een belangrijke rol is ook het materiaal waarvan de machine is gemaakt.

ITAMATI grondfrees

De Itamati grondfrees is een machine dat wordt gebruikt voor effectief graven, wieden en losmaken van de grond. De grondfrees biedt hoge prestaties en een stille werking, zodat u altijd kunt genieten van het hoge gebruiksgemak. Een groot voordeel is de regeling en de intensiteit van het toerental, de bewegingssnelheid en de werkdiepte

Daarnaast is de Itamati grondfrees gemaakt van hoogwaardige materialen. Ook een rol speelt in de levering van de machine, deze machine wordt kompleet geleverd zodat u er gelijk mee aan de gang kan gaan.

Vergelijkbare producenten in de winkel Rotopino.nl:
* Verplichte velden
Voeg een opmerking toe