Er zijn geen slechte gereedschappen, alleen slecht gebruikte. Perfect boren vereist een goed gekozen boormachine. Vraag je je af welke boormachine je moet kopen? Waar moet je op letten? We hebben een korte wegwijzer gemaakt.

 "Gewone" boormachine of misschien een hamerboor?

In het beroepsleven, waar er specialisatie is, gebruiken sommigen een "gewone" boormachine en anderen een klopboormachine, omdat sommigen dit soort werk doen en anderen een ander. Doe-het-zelvers daarentegen willen meestal één stuk gereedschap voor alles. Daarom is voor doe-het-zelvers een hamerboormachine met boor/schroef/slagschakelaar beter. Daarom bieden wij doe-het-zelvers een multifunctioneel instrument aan.

 

 

Een of twee versnellingen?

De keuze hangt af van wat u wilt doen. Boormachines met één snelheid hebben een eindig aantal omwentelingen dat tijdens het werk kan worden bereikt - dit kan vooraf worden bepaald, d.w.z. het kan worden geregeld door speciale elektronica, die waarden geeft van nul tot de maximumwaarde voor de boormachine. Boormachines met twee snelheden daarentegen hebben een geïntegreerde regeleenheid waarmee langzame of snelle snelheden kunnen worden ingesteld. In de langzame snelheidsstand kan het aantal omwentelingen de helft bedragen van in de snelle stand, maar kan ook met het dubbele vermogen worden gewerkt. In de praktijk is de snelle modus geschikt voor dunne boren en de langzame modus voor dikke boren en schroeven.

 

Let op: Voor universele toepassingen is een boormachine met 2 snelheden een betere keuze

 

 

Hoe controleer je het koppel van een boor?

Er is een breed scala van klopboormachines op de markt waarmee u het maximumkoppel kunt kiezen. De term "Power Control" wordt vaak toegevoegd aan de naam van dit type elektrisch gereedschap. Dit is een functie die de motor automatisch doet uitschakelen wanneer een vooraf bepaalde snelheid is bereikt en de boor stopt. Deze functie is een veiligheidsklep bij het werken in moeilijke posities, b.v. wanneer men op een ladder staat.

 

Let op: De koppelregeling maakt het mogelijk schroeven nauwkeurig aan te draaien en kan tevens worden beschouwd als een veiligheidsfunctie.

 

 

Besturingselektronica of regelelektronica?

Alle klopboormachines hebben tegenwoordig al een elektronische snelheidsselectie. Dit gebeurt door besturings- of regelelektronica. Besturingselektronica is de traditionele soort elektronica. De snelheid wordt geregeld door een schakelaar in te drukken en is afhankelijk van de belasting. Wanneer de belasting toeneemt, moet "vermogen worden toegevoegd" om de snelheid op het huidige niveau te handhaven. De regelelektronica heeft alle functies van de besturingselektronica, uitgebreid met de mogelijkheid om een vooraf bepaald toerental op een constant niveau te houden, zelfs wanneer de belasting toeneemt. De voordelen van dit type oplossing zijn: snellere voortgang van het werk, beter gebruik van het beschikbare vermogen, perfecte oplossing voor stationair werk met behulp van een statief.

 

 

Met snoer of op accu?

Een boormachine met netvoeding behoort over het algemeen tot de basisuitrusting van elke werkplaats. Het is ook aan te bevelen een boormachine met snoer te gebruiken vanwege het hoge stroomverbruik bij het boren van gaten met grote diameters. Een accu boor- of klopboormachine is een zinvolle aanvulling op de basisuitrusting. Dit maakt het ook mogelijk werkzaamheden uit te voeren op plaatsen waar geen toegang tot een stroomvoorziening is, of waar een netsnoer het werk zou bemoeilijken. Bovendien hebben accuschroefboormachines een mechanische draaimomentkeuze, waardoor ze ook ideaal zijn voor schroefwerkzaamheden.

 

Let op: Boormachines op netstroom en accu's vullen elkaar perfect aan en vormen samen de onmisbare uitrusting voor de werkplaats van elke doe-het-zelver.

 

 

Welke boorhouder?

Afhankelijk van het type zijn klopboormachines voorzien van een boorhouder met sleutel of een snelspanboorhouder. Typische houders zijn 1-10mm, 1-13mm, 3-16mm. Ze zijn geschikt voor ronde, zeshoekige en driehoekige boren. Bij het verwisselen van de boorhouder is het belangrijk te onthouden dat de schroefdraadmaat moet overeenkomen met de boorschacht. Een boorhouder met sleutel onderscheidt zich door de mogelijkheid van een zeer hoge klemkracht. Een snelspanboorhouder kan worden vastgezet en ontgrendeld zonder gebruik van een sleutel. Dit zal het geval zijn bij een boorkop met twee of één huls. U hebt beide handen nodig om het accessoire in een houder met twee hulzen te installeren. Door het smalle oppervlak is de klemkracht niet bijzonder hoog. Een klopboormachine met een eenhulzige boorhouder moet zijn uitgerust met een handmatige of automatische schachtblokkering. Dit type boorhouder kan met één hand worden vast- en losgedraaid en de klemkracht is zeer groot. Accu-boormachines zijn altijd uitgerust met een snelspanboorhouder met enkele spantang.

 

 

Wij hopen dat onze korte uitleg het voor u gemakkelijker maakt de juiste boormachine te kiezen.

 

 Voeg een opmerking toe
* Verplichte velden