Een grasmaaier is voor iemand met "groene" vingers werkelijk onmisbaar voor in de tuin of voor het gazon. Wat nu als uw oude grasmaaier aan vervanging toe is ? Wij adviseren u door alle verschillende soorten aan u voor te stellen en waar ze voor bestemd zijn.

Vandaag de dag zijn er verschillende soorten maaiers verkrijgbaar bijv.: electrische, accu-aangedreven, benzine, zitmaaiers en automatische maaiers.Zoals u ziet is de keuze werkelijk reuze echter alle soorten hebben hun eigen voordelen en mogelijkheden

Accu grasmaaiers

Accu-grasmaaiers zijn het beste geschikt voor maaiwerkzaamheden op kleine oppervlaktes d.w.z. tot 500 m2. Accu-grasmaaiers hebben als belangrijkste voordeel ten opzichte van de electrische grasmaaier:de optimale bewegingsvrijheid die ze bieden. Het is niet noodzakelijk dat er een stopcontact in de buurt is en ook het worstelen met de kabel behoort tot het verleden. Echter zijn de accu-grasmaaiers qua bediening en geluid op het zelfde niveau als de electriche grasmaaier. Doordat de bewegingsvrijheid optimaal is , is het manouvreren tussen bomen, planten, struiken en op moeilijke plaatsen een peuleschil. Helaas zijn er ook nadelen - u dient er aan te denken om de accu-grasmaaier op te laden. Afhankelijk van het soort machine kan de laadtijd verschillen van enkele 10tal minuten tot een uur. Fabrikanten van nieuwe modellen doen er alles aan om deze laadtijd zo kort mogelijk te houden. Nog een belangrijk verschil met de electrische grasmaaier is dat het vermogen van de accu-grasmaaier stukken lager is en de werkbreedte een stuk minder.

Wanneer uw voorkeur uitgaat naar het type accu-grasmaaier bekijk dan eens de Accu grasmaaier Bosch Rotak 32 Li. De laadtijd bedraagt slechts 90 minuten echter na 45 minuten kunt u er al mee aan de slag met 80% van de capaciteit. De maaibreedte bedraagt 32 cm en is hiermee uitermate zeer geschikt voor oppervlaktes tot 300 m2. De machine is uitgerust met een greep van het type Ergoflex welke een atest bezit van het Duitse instituut voor een gezonde rug. Dankzij dit systeem worden onze spieren en gewrichten minder belast en zal de krachtinspanning ook minder zijn. De accu-grasmaaier is voorzien van een grasopvangbak met een inhoud van 31 L en weegt 10 kg.

Electrische grasmaaiers 
Dit model grasmaaier wordt het vaakst uigekozen voor het grasmaaien. Maar waarom? Zowiezo doordat ze milieuvriendelijk zijn en .... vriendelijk voor de buren. Ze stoten geen uitlaatgassen uit en stinken hier ook niet naar. Zelfs voor het gehoor zijn de electrische grasmaaiers vriiendelijker doordat ze stiller zijn dan de benzine grasmaaiers. Wat tegenwoordig ook zeer van belang is de aanschafwaarde is , welke van electrische maaiers stuk lager is dan die van zijn benzine variant.Het nadeel van de elektrische grasmaaier is het bereik, veroorzaakt door de beperkte lengte van de bedrading. Warto pamiętać, że im ten kabel dłuższy, tym mniejsze napięcie. Er wordt aangeraden om electrische grasmaaiers te gebruiken voor oppervlaktes niet groter dan 500 m2. Als het gaat om het maaibreedte dan is de electrische grasmaaier in zijn voordeel t.o.v. de accu-grasmaaier maar in het nadeel t.o.v. de benzinegrasmaaier.

De keuze binnen het segment van de electrische grasmaaier is zeer ruim. Een model binnen dit segment welke de moeite waard is is de elektrische grasmaaier Skil 0715AT. Deze grasmaaier heeft een hoog werkcomfort door het zonder gereedschap regelen van de maaihoogte verschillend van 28-48-68 mm en het easy opvouw system waarmee het opbergen nog makkelijker wordt.  De maaibreedte bedraagt 36 cm. De grasopvangbak met een inhoud van 35 L maakt het mogelijk om langer te werken zonder tussenstops. Op de opvangbak bevind zich een handige meter welke aangeeft wanneer de opvangbak dient te worden geleegd.

Benzine grasmaaiers

Verreweg de meest effectieve van alle tot nu toe besproken zijn de benzine grasmaaiers. Het vermogen van deze grasmaaiers varieerd van 3,5 tot 5,5 pk wat weer als voordeel heeft dat er sneller gemaaid kan worden zelfs grotere oppervlaktes. De benzine grasmaaiers zijn in dit soort terreinen met grote oppervlaktes (vanaf 400 m2) in hun element. Zelfs het maaien van hoog en vochtig gras is geen partij voor de benzine grasmaaiers als ook het maaien tussen bomen, struiken en gewassen. Dit alles te danken aan het feit dat er geen kabel nodig is en de operator geen hangende kabel tussen zijn benen heeft. Het nadeel is wel dat de benzinemaaiers schadelijke uitlaatgassen uitstoten en nogal lawaaierg zijn, waarbij wel moet worden opgemerkt dat sommige machines een geluidsdruk hebben van slechts 89 dB. Enkele belangrijke punten waar men rekening mee dient te houden zijn de brandstof, vervanging van olie, regelmatig onderhoud  en het in goede conditie houden van de maaier. Een punt van aandacht is dat wanneer het terreinoopervlakte meer is als 100m2 er wordt aanbevolen om een benzine grasmaaier met aandrijving aan te schaffen.

Een voorbeeld van een benzine grasmaaier met een goede prijs/kwaliteit verhouding in dit segment is de Benzine grasmaaier Itamati. Deze grasmaaier bezit een 8 traps maaihoogtre regeling van 25 cm tot 75 cm. Bovendien bedraagt de maaibreedte 530 mm.Het werk met deze maaier vergemakkelijkt de grasopvangbak van 61 L en de 1,2 L brandstoftank.Let Op!!! Zorg er voor dat voordat de maaier de eerste keer wordt gestart er olie in motor wordt gegoten met SAE 30 4-Takt olie.

Automatische grasmaaier

Wanneer u kiest voor een automatische grasmaaier dan hoeft u in feite niks meer te doen. De automatische grasmaaier zorgt ervoor dat u kunt genieten van uw vrije tijd en de automatische maaier zijn werk doet. De maaier voert zelf alle werkzaamheden uit zelfs op grotere oppervlaktes.Het enige wat u dient te doen is vooraf en eenmalig enkele gegevens in te voeren (maaihoogte, oppervlakte etc..).Afhankelijk van het type/model bestaat er ook de mogelijk dat de automatische grasmaaier zelf de afmetingen opneemt, zelf de kortste maaiweg berekent en zelf 'snachts of met regen maait.

Een van deze nieuwigheden is de Automatische grasmaaier Bosch INDEGO. Dankzij het Logicut sytem onthoudt het apparaat het gemaaide terrein zodat er in het vervolg geen ongemaaide plekken zijn. Tevens is deze voorzien van microsensoren voor het herkennen en ontwijken van obstakels. Wanneer er een obstakel zich voordoet ontwijkt de maaier deze en keert daarna weer terug op de eerder gekozen maaikoers.  Nog 2 ingebouwde handigheden zijn het anti-diefstal signaal welke afgaat wanneer iemand er met de maaier vandoor wil gaan en wanneer de maaier opgeladen wenst te worden zal deze zeelf terug keren naar het dockingstation.Dit type grasmaaiers doen nog stiller hun werk en vebruiken minder stroom dan de normale grasmaaiers.

Zitmaaier

Een zitmaaier is de meest relaxte vorm van grasmaaien waarbij u niet moe wordt. De meeste zitmaaiers zijn zeer geschikt om te kunnen maaien op oppervlaktes boven de 2000m2. Zitmaaiers worden vaak aangedreven door 4-Takt motoren, kunnen meerdere versnellingen hebben zowel vooruit als achteruit en de bediening is meestal een peuleschil. Vaak zijn er verschillende accessoires of toebehoren verkrijgbaar voor de zitmaaiers zoals graswalzen, zadenverspreider e.d.. Zelfs voor in de winter voor sneeuwruimwerkzaamheden kan een zitmaaier van pas komen met bepaalde voorzetstukken. Het enige waarmee men rekening moet houden is regelmatig onderhoud/service: vervangen van vloeistoffen, filters reinigen. De zitmaaiers zijn duurder in aanschaf dan welke type grasmaaier dan ook met prijzen beginnend bij E1000 a E1500.

Zitmaaier Makita PRM0600 is geschikt voor professioneel gebruik, voor gebruik op grote oppervlaktes tot 2500 m2. Deze zitmaaier bezit een electrische starter voor het makkelijk starten. Tevens is deze voorzien van een overbrenging met Variator voor het traploos regelen van de snelheid tussen 30 en 75 mm afhankelijk van de operator. De grasopvangbak kan worden geleegd vanuit de operatorstoel en heeft een inhoud van wel 140 L. Het gewicht van deze zitmaaier bedraagt 111 kg.

 

Wij wensen u een geslaagde keuze toe .

Vergelijkbare producenten in de winkel Rotopino.nl:
Voeg een opmerking toe
* Verplichte velden