Er zijn legio ideeën voor koper in huis! Koperen buizen zijn goedkoop en je kunt ze heel makkelijk verwerken in toffe DIY projecten. In onze handleiding laten we je zien hoe je koperen buizen en platen op maat snijdt. Daarna kun je meteen aan de slag om de leukste woonaccessoires te maken.

Kopen in Rotopino.nl
Multitool Bosch PMF 350 CES
IN STOCK
>10st.
VERZENDING
LEVERING
4 dagen
157 incl. 21% BTW = € 27,25

Zo ga je te werk

1. Koper snijden – de voorbereiding

Deze gereedschappen en hulpmiddelen helpen je bij het op maat zagen van koperen buizen of platen: een multitool, een segmentzaagblad voor het multitool, een knabbelschaar voor plaat, blauw schuurpapier voor metaal met korrel 240, een handschuurblok, winkelhaak, duimstok/vouwmaat, afwasbare viltstift, aceton en een doek, werkhandschoenen, mondbescherming, gehoorbescherming en een veiligheidsbril.

 

Voor je koper op maat gaat zagen markeer je de gewenste snijlijn op de koperen plaat.

 

2. De gewenste maat op de koperen buis of plaat aftekenen.

Als je koper wilt snijden, begin je met het markeren van de zaaglijn. Meet het materiaal op met een duimstok/vouwmaat of winkelhaak en markeer de lijn met afwasbare viltstift (die is goed zichtbaar op het metaal).

 

Zet koperen buizen goed vast voor je ze inkort.

Met een knabbelschaar snijd je koperen platen gemakkelijk op maat.

 

3. Koper snijden – dat doe je zo:

Als je hebt afgetekend waar je het materiaal wilt inkorten, kun je met het snijden beginnen. Zet de koperen buis wel eerst met lijmklemmen stevig vast aan je werkblad. Trek beschermende kleding aan, zoals werkhandschoenen, gehoorbescherming en zet een veiligheidsbril op. Zo kun je veilig koper zagen zonder dat het wegglijdt. Steek het segmentzaagblad in het multitool en snijd de buis langs de markeerlijn op maat.

De beste manier om de koperen plaat in te korten is met een knabbelschaar. Knip simpelweg langs de afgetekende lijn. Voor dikke koperen platen is een knabbelschaar meestal niet geschikt; daar kun je beter een haakse slijpmachine voor gebruiken. Als je daarmee werkt, klem je de plaat voor de zekerheid met lijmklemmen vast en draag je beschermende kleding.

 

Schuur de snijkant met blauw schuurpapier voor metaal.

 

4. De snijranden schuren en ontbramen

Aan de snijranden zitten vaak metaalsplinters of inkepingen, ook wel bramen genoemd. Je kunt ze verwijderen en het koper gladschuren met speciaal schuurpapier voor metaal. Kies voor een fijne korrel, bijvoorbeeld 240, om het materiaal tijdens het schuren niet te beschadigen. Hoeken en kanten schuur je het makkelijkste met de hand, voor grote oppervlakken gebruik je een handschuurblok.

 

Na het zagen reinig je het koper met aceton en een doek.

 

5. Het koper reinigen

Voor je het materiaal verder gaat bewerken – om er bijvoorbeeld een koperen kledingrek van te maken – reinig je het eerst met aceton of metaalreiniger en een doek. Spray de buis in met metaalreiniger of doe wat aceton op een doek en verwijder al wrijvend vuil en vingerafdrukken. Gezaagd, geschuurd en gereinigd is het koper klaar om verwerkt te worden in al je creatieve DIY projecten!


Vergelijkbare producenten in de winkel Rotopino.nl:
* Verplichte velden
Voeg een opmerking toe